Usudi se biti drugačiji: Bake koje ruše sve predrasude

Piše: Redakcija
Iako je kod nas prva asocijacija na baku – starija žena, bez osjećaja, ali još prije potrebe za modom, samim tim su naše bake mahom nekakva izvedenica toga – staromodne. Svaki pokušaj da to promijene najčešće nailazi na osude okoline, uz obaveznu konstataciju da u “tim godinama” tome nema mjesta.
Kojim godinama i čemu? Tome da žene u sedamdesetim, osamdesetim godinama ne treba da se usude da obuku, recimo, svjetlucavu haljinu, da se našminkaju, nose masivan nakit, velike naočale, da kosu ne pokrivaju maramom i da ona obavezno bude kratka. A šta ako postoje bakice koje upravo to žele, koje to vole i ne namjeravaju to da kriju pred svijetom? Ili one koje se i u tim godinama bave modom, žive modu, žive život punim plućima, piše lolamagazin.Zahvaljujući jednoj Iris Apfel, Lyn Slater ili Lindi Rodin granice dobrog ukusa, kada su u pitanju moda, stil i hrabrost da se živi onako kako neko želi, su pomjerene. Da, one su bake. I ne, one to nisu. One su primjer da ćemo i za koju deceniju moći da budemo lijepe i svoje, samo ako poželimo.

DAPHNE SELFE

Foto: smoda.com

Najstarija manekenka na svijetu, Daphne Selfe sa svojih 87 godina kaže da se osjeća kao da joj je 60 i da nije izgubila znatiželju za novim u životu.

– Kad sam tek počinjala da se bavim ovim poslom, djevojke su same morale uređivati kosu i šminkati se, nije bilo kao danas, da se neko drugi u potpunosti pobrine za vas. U to je vrijeme za ženu bilo prihvatljivo da bude malo punija, nisu se tražile mršavice – prisjeća se Daphne, koja je u manekenske vode zakoračila sa 17 godina.

Ona ističe da se mnogo starijih žena osjeća nevidljivima i da je njena misija da zapravo nešto učini po tom pitanju, odnosno da svojim profesionalnim istupima pokaže da život ne staje te i te godine, već kad mi to odlučimo.

IRIS APFEL

Foto: twitter.com

Bivša studentica historijske umjetnosti na Univerzitetu u New Yorku, čiji su roditelji imali radnju za izradu ogledala i butik. Sve to je donekle utjecalo na Iris, koja se ubrzo zainteresirala za modu i modnu industriju. Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća udaje se za svoju veliku ljubav Karla Apfela, s kojim otvara tekstilnu kompaniju Old World Weavers. Zajedno su putovali svijetom i tražili originalne, upečatljive tekstile, stari nakit, ali i unikatne umjetnine. Kao rezultat tih putovanja nastala je jedna od najupečatljivijih kolekcija nakita i odjeće u Americi, čiji je ponosni vlasnik bila upravo Iris. Ona je žena koja je radila za devet američkih predsjednika i koja je restaurirala Bijelu kuću.

Ipak, popularna je postala tek 2000. godine, kada se počela pojavljivati na naslovnicama magazina, promovirajući svoj jedinstveni stil, koji je kombinacija visoke mode i buvljaka. Ova 96-godišnjakinja i danas predaje mladim dizajnerima na Univerzitetu Teksas i piše autobiografiju.

LYN SLATER

Foto: Instagram

Bila je profesorica na Univerzitetu. A onda je Lyn Slater u 64. godini postala jedna od najutjecajnijih modnih blogerki na Instagramu, odnosno  “slučajna ikona”, tačnije Accidental Icon. Tog dana, kada je, u Sedmici mode u New Yorku, s prijateljicom otišla na kafu ispred Centra Linkoln, okružili su je novinari, a ubrzo i publika, misleći da je riječ o modnoj ikoni. Njen stil je zaista poseban, zanimljiv, savremen, a na Instagramu je prati više od 300.000 osoba.

– Ako se osjećate prijatno u onome što nosite, nije ni važno koliko vam je godina, jer ćete to umjeti da nosite i izgledaćete sasvim dobro –  poručila je Lyn, koja je u međuvremenu potpisala ugovor s jednom od najpoznatijih svjetskih modnih agencija Elit London te sarađivala i s nekim poznatim modnim brendovima.

BADDIE WINKLE

Foto: Instagram

Ime Helen Ruth Elam Van Winkle vam vjerovatno ništa ne znači, ali s Baddie Winkle stvari sigurno drugačije stoje. Prije dvije godine je, u svojoj 87. godini, oduševila planetu smjelim i dopadljivim načinom promoviranja na Instagramu, nakon što je praunuka postavila njene fotografije. Kao modna blogerkla, koju danas prati dva miliona i 100.000 fanova, svakodnevno intrigira javnost, koja želi da prati šta će sljedeće da uradi.

Vedrim bojama, otkačenim detaljima te odlukom da nijedan odjevni predmet za nju nije previše, uključujući i kupaće kostime, ruši granice koje njene godine najčešće postavljaju širom svijeta. Međutim, priča o Baddie ide korak dalje od Instagram promocije. Kako je otkrila, njeno ekscentrično oblačenje je način da se izbori sa gubitkom supruga i sina.

LINDA RODIN

Foto: Pinterest.com

Svevremenska je modna ikona koja je od svog imena uspjela napraviti uspješan brend koji se prvenstveno bavi kozmetikom, a nudi i cijeli niz lansiranih parfema čija jedna bočica iznosi “simboličnih” 240 dolara. Njena modna priča počinje tokom studiranja u Italiji, kada je sve osvojila svojim “Twiggy” izgledom i upečatljivim modnim izražajem, pa je tako sa 18 godina ušla u svijet modelinga.

Po povratku u New York pokreće jednu od prvih tamošnjih concept trgovina pod nazivom Soho, a ubrzo postaje modna urednica u Harper’s Bazaaru”, a sarađivala je i s Vogueom, Revlonom i Victoria’s Secretom. Iako je na glasu kao modna ikona te posebnu pažnju pridodaje svom Instagram profilu, za sebe kaže da je dokaz da se stil gradi zajedno s godinama i iskustvom.

CARMEN DELL`OREFIC

Foto: ellagafter.com

Svoje prve korake u modelingu napravila s 13 godina, a sa svega 16 godina je zasjala na naslovnici američkog Voguea. U isto vrijeme je na gaže išla roušlama, kako bi uštedila na prevozu, dok su joj poštom slali pozivnice na kastinge, jer njena porodica nije mogla sebi priuštiti telefon.

Zahvaljujući radišnoj majci, ljepoti i inteligenciji uspjela je pobjeći iz bijede njujorškog predgrađa, obogatiti se modelingom, doživjeti težak bankrot i opet zasjati na naslovnici Voguea. I danas, kao 86-godišnjakinja učestvuje na modnim revijama i radi editorijale.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti