Ženama dati više prava kada u pitanju imovina

Piše: Redakcija

Jednakopravnost žena i muškaraca u oblasti imovinsko-pravnih odnosa je okosnica konferencije koju su kao prvu te vrste u Bosni i Hercegovini upriličile danas u Sarajevu entitetske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u suradnji s Ambasadom Švedske u BiH, prenosi Fena.

Budući da u Bosni i Hercegovini norme običajnog prava nadjačavaju u toj oblasti raspoložive zakonske propise, organizatori konferencije žele istaknuti da i žene potpuno ravnopravno mogu biti registrirane vlasnice imovine kao i muški članovi bračne ili porodične zajednice.

Konferencija je jedna od aktivnosti švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini (CILAP), a održana je pod nazivom “Put ka ravnopravnosti žena i muškaraca u zemljišnoj administraciji u BiH”.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović rekao je da ta uprava realizira niz projekata među kojima i usuglašavanje podataka zemljišnih knjiga i katastra u Federaciji BiH, ali i jačanja svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca u registraciji imovine.

Tako, po Obradovićevim riječima, jača procenat udjela žena u registriranom vlasništvu prema kojem su one vlasnice 38,5 posto a muškarci 61,5 posto. Obradović napominje da Federacija BiH ima pozitivne zakonske propise koji u procesu uknjižbe vlasništva ne diskriminiraju ni muškarce ni žene.

Direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Spomenka Predragović naglašava da je ta uprava u partnerstvu s federalnom, kao i sa CILAP projektom koji naglašava ravnopavnosti spolova, i to ne samo u uknjižbi vlasništva. Time pomaže i ekonomsko osnaživanje žena, rekla je Predragović.

– Veoma je malo primjera da su žene upisane kao nosioci poljoprivrednih gazdinastava, na primjer. Zašto da žena pravo na svojinu dokazuje samo u dugim sudskim postupcima – ističe direktorica uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg, također učesnik današnje konferencije, naveo je da njegova zemlja čini dosta u podršci Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, a jedan od mnogih vidova je podrška ravnopranosti spolova u zemljišnoj administraciji.

Projekat CILAP postigao je značajne rezultate, jedna od glavnih komponenti je upravo ta ravnopravnost, naglasio je ambasador.

Organizatori današnje konferencije ističu da bh. zakoni omogućavaju ista prava ženama i muškarcima na imovinu, kao i na zajedničku stečenu imovinu.

U zadnje dvije godine održano je više okruglih stolova u okviru CILAP projekta, na kojima se pokazalo da žene prepuštaju muževima da se jedini upisuju kao vlasnici nekretnina i odriču se nasljeđa u korist braće, što je uzrokovano tradicijom, kulturom i religijom.

Posljedica je da se žena ekonomski ne osamostaljuje, da prilikom eventualnog razvoda braka mora dokazivati stečenu imovinu, kao i da muž može otuđiti imovinu ako nema odgovarajuće zabilježbe u zemljišno-knjižnom ulošku.

U slučaju pokretanja samostalnog preduzeća, žena nema šta založiti ili čak mora da traži od muža potvrdu ovjerenu kod notara o ustupanju nekretnine za poljoprivredni poticaj, što je veoma čudno ako se prate i čitaju zakoni, naglašavaju organizatori konferencije.

Pročitajte još