Pas Boo: Bio je ljubimac i engleske kraljice Victorije

Piše: Redakcija

Boo je jedna od najljepših vrsta pasa, posebno među mlađom populacijom. Iako mnogi misle da je Boo ime pasmine, nije. Iako izgledom nije sličan porijeklom pomeranski špic, povezan je s pasminama poput samojeda, haskija, malamuta i akite. Prepoznatljivi su po dugoj i gustoj dlaci, istaknutim ušima i dugačkoj njušci.

Ova vrsta pasa je posebno popularna među djecom, jer podsjeća na plišanog medvjedića. Jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Michelangelo, a legenda kaže da je jedan pomeranac bio uz njega dok je oslikavao Sikstinsku kapelu. Njemački patuljasti špic bio je i ljubimac engleske kraljice Victorije koja se zaljubila u pasminu, otvorila uzgajivačnicu koja je zaslužna za današnji izgled pasmine. Naime, u to vrijeme njemački patuljasti špicevi su bili mnogo veći psi, sličniji današnjim samojedima.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt bio je poznat kao veliki ljubitelj životinja. Uz brojne ptice, ponije, svinje, mačke i pse za ljubimca je imao i njemačkog patuljastog špica. Kako kroz povijest, tako i danas, riječ je o jednoj od najpopularnijih pasmina pasa u svijetu, pogotovo u SAD-u. Za popularnosti je uz bogatu povijest svakako zaslužan i najpoznatiji pomeranac na svijetu – pas Boo.

https://www.youtube.com/watch?v=w_Mmfv33LlU

Pročitajte još