Poznate dame u stiletto carstvu: Ima neka tajna veza između žene i visoke potpetice

Piše: Redakcija

Cipele predstavljaju itekako važan, ako ne i najvažniji modni detalj u životu svake žene, a u različitim filmskim ostvarenjima im se pripisuje čak i sudbinski karakter. Naime, sjetimo se Pepeljuge iz popularnog Disneyevog crtića, koja se udala zahvaljujući staklenoj cipeli ili Dorothy koja se u Kanzas vratila zahvaljujući čarobnim crvenim cipelama. Iako u stvarnom životu nemaju baš ovakav efekt, sigurno je da svaka žena sanja o ormaru punom visokih potpetica.

Ne znam ko je izmislio visoku potpeticu, ali mu žene mnogo duguju – rečenica je jedne od najpoznatijih plavuša svih vremena Marylin Monroe. No, malo je poznata činjenica da su se visoke potpetice u početku smatrale simbolom muškosti, te da su bile namijenjene isključivo pripadnicima visokog staleža. Što su bili viši, to su muškarci bili i važniji, a stanovnici antičke Grčke bili su prvi koji su nosili ovu vrstu cipela.

Tek u 15. vijeku su u Veneciji napravljene cipele poznate pod imenom „Chopines“, koje su uz muškarce nosile i privilegirane dame. Cipele su od zemlje bile odignute 60 centimetara s prednje i sa zadnje strane, kako se noga ne bi uprljala od blata na ulicama. No, kako je hodanje u njima bilo izuzetno zahtjevno, pripadnici aristokratije su imali sluge koje su im pomagale pri šetanju.

Upravo se „Chopines“ model smatra pretečom cipela s potpeticom kakve danas viđamo, a čija se masovna popularizacija među damama desila oko 1650-ih. Prva poznata dama koja ih je nosila bila je britanska kraljica Elizabetha I. U tom periodu je sve više pažnje posvećivano pravljenju očiglednih razlika između muških i ženskih cipela. Tako se kod cipela za muškarce počelo voditi računa o praktičnosti, a kod onih ženskih o ljepoti.

I tako je sve počelo. Kroz historiju su značajne bile cipele s crvenom, a zatim i „pompadour“ petom, da bi 1950–ih godina nastale popularne „stiletto“ potpetice. Prvu petu ove vrste dizajnirao je Roger Vivier za modnu kući Dior, a peta je nazvana po italijanskoj riječi za tanki nož. Zanimljivo je da se smatra da je upravo Marylin Monroe postala seksualni simbol zbog „Stilleto“ pete, a postoji glasina i da je imala jednu potpeticu za 0,5 centimetara nižu, kako bi što zavodljivije hodala.

A danas se na cipele najčešće gleda upravo tako. One su modni dodatak koji ženu čini privlačnijom i atraktivnijom, a nerijetko im se daje i status glavnog simbola ženstvenosti. S četiri poznate bh. dame smo razgovarali o ženskoj „zaluđenosti“ cipelama, a ovo su njihovi odgovori.

Iza Razija Mešević: Prve cipele s potpeticom dobila sam od mame

Iza Razija Mešević je doktorica prava, profesorica na fakultetu, ekspertica za autorska prava, lifestyle blogerica i velika ljubiteljica štikli. Imala je 16 godina kada je od mame dobila prve cipele sa štiklom od šest ili sedam centimetara.

– Cipela s visokom potpeticom nije samo komad obuće, već neki ženski „state of mind“. Kada ih nosim, moje držanje je automatski drugačije, kao i cijela moja energija. One potcrtavaju i ističu moju ženstvenost, što onda, naravno, i zračim – kaže ona i dodaje da nije isključeno da bi posljednje pare dala za cipele ukoliko bi se susrela s pravim parom štiklica.

Iza Razija ističe da žena ne može imati previše cipela i dodaje da posjeduje najmanje onih klasičnih, dok je u njenom ormaru najviše modela u bojama poput crvene, zelene ili žute, te onih šarenih.

– Vrlo često biram outfit za određeni dan tako što krenem od cipela koje mi se nose, a ostali komadi se prilagode njima – ističe ona.

Ponekad je spremna, kaže nam, zbog elegancije koju ova vrsta cipela pruža, istrpiti i bol na visokoj potpetici.

– To je u situacijama kada nosim pantalone, čija dužina je takva da savršeno „padaju“ kada sam u štiklama, ali će se „vući po podu“ ukoliko ih zamijenim ravnim cipelama. Onda sam spremna stisnuti zube i pretrpiti malo žuljanja. Uvijek se uvečer mogu počastiti nekom umirujućom kupkom za stopala – kaže ona.

Ammara Mistrić: Važna mi je i estetika i udobnost

Mlada pjevačica Ammara Mistrić ne krije da je jedna od onih žena koje bi i posljednje pare potrošile na novi par cipela, zbog čega joj uvijek fali mjesta u ormaru.

– Štikle, ukoliko ih znate nositi i „stopiti“ se s njima, ističu vašu figuru i to je općepoznato. Žene se lijepo osjećaju u njima, a budući da nisam jako visoka, pomognu mi da bolje vidim svijet – kaže ona. Ammara smatra da štikla, ukoliko je žena zna nositi, može biti „oružje“ u svakoj situaciji, a pri kupovini vodi računa kako o estetici, tako i o udobnosti cipele.

– Desilo se nekoliko puta da mi je štikla tokom nastupa bila malo viša nego što je zaista trebalo, pa sam u tim situacijama istrpila „slatku bol“ – objašnjava Ammara.

Inela Nogić: Zadnji novac ne bih dala za cipelu

Nekadašnja Miss opkoljenog Sarajeva, Inela Nogić jedna je od onih žena koje rijetko nose cipele sa štiklom, te ističe da ima svega desetak pari.

– Zadnji novac za kupovinu cipela ne bih nikada izdvojila. Ako takve žene postoje, voljela bih zaviriti u te glavice – kaže ona.

Kada bira cipele, nastoji naći one koje zadovoljavaju kriterij estetike, ali dodaje da joj je udobnost ipak primarna. Iako ih ne nosi često, Inela ne krije da u cipelama s potpeticom izgleda zavodljivije.

– Zato što pravilnije i uspravno hodam, uz blago zabacivanje kukova, te samim tim dobijam osjećaj moćnosti – objašnjava ona i dodaje da postoji samo jedna situacija u kojoj bi trpjela bol koju štikle ponekad mogu uzrokovati.

– Samo kada sam primorana da stojim u nekom prljavom toaletu, tada štikle ostaju na nogama. U svakoj drugoj situaciji ću naći način da sebi olakšam – kaže ona.

 Adrijana Kurtišaj: Žena može biti zavodljiva i u ravnom

Prepoznatljivo lice OBN televizije, lijepa voditeljica Adrijana Kurtišaj kaže da ima mnogo cipela, ali da ih nikada nije brojala.

– Ne želim da brojim, jer mi je tako lakše, naročito kad se odlučim kupiti još jedan par. Posao kojim se bavim i zahtijeva više pari cipela sa štiklom pa stalnu kupovinu, nekih koje mi možda i ne trebaju, opravdavam tim – kaže ona.

Štiklu kao glavno žensko oružje vidi u trenucima kada nema dovoljno vremena i inspiracije za odijevanje. Svaki odjevni komad može biti uspješno dopunjen lijepim cipelama. Iako joj je pri izboru primarna udobnost, Adrijana je jedna od onih koji su spremni istrpiti malo boli koje štikla sobom nosi.

– Dešavalo se u emisijama koje smo radili uživo, a koje su trajale i po četiri sata, i gdje sam konstantno bila na nogama. Ali najkritičnije je prvih 15 minuta, nakon toga se bol više i ne osjeti – kaže ona.

Ona je prve cipele s visokom potpeticom dobila u drugom razredu srednje škole, ne krije da štikla ženu ne čini zavodljivijom, ali i gracioznijom.

– Žene vole štikle, jer se figura promijeni i izgleda elegantnije. Ali žena može biti zavodljiva i u ravnoj obući, ako to želi – ističe ona.

Žene pažnja! Sada govori stručnjak…

Istraživanje koje je proveo tim engleskih ortopeda pokazuje da pete više od šest centimetara opterećuju prednji dio stopala, naročito prste. To može uzrokovati bolove u stopalima koji se zatim prenose na nožne zglobove, koljena, kukove i leđa. Obuća s visokim potpeticama uzrokuje, zbog nestabilnosti pri hodu, češća uganuća nožnih zglobova, istezanje tetiva i svoda stopala, a kod stalnog nošenja visokih potpetica dolazi i do skraćivanja Ahilove pete.

Naime, stopalo je složene građe i sastoji se od 26 kostiju, a visoke potpetice uzrokuju neravnomjerno opterećenje, pa su zglobovi skloniji trošenju hrskavice, starenju i stvaranju ranih degenerativnih promjena.

Zbog svega ovoga stručnjaci ženama, koje svakodnevno nose visoke potpetice, preporučuju da ih ponekad zamijene, ako ne s ravnom obućom, onda bar s onom na platformu.

Pročitajte još