Muhamed i Edina Mizić: Dječak bi bio novi izazov

Piše: Redakcija

Novinar BHT -a Muhamed Mizić i njegova supruga Edina, urednica poslovnog magazina „InStore“, u oktobru će postati roditelji drugi put. Da li će njihova sedmogodišnja kćerka Dalila, dobiti brata ili sestru, još, kažu nam, ne znaju. Sretni su, jer će novi član porodice samo još više uvećati ljubav i sklad, koji u njihovoj porodici od prvog dana vladaju.

 

POSEBAN ODNOS

– Ponekad poželimo još jednu ljubimicu, ali, s druge strane, dječak bi bio novi izazov, testirali bismo nove metode odgoja, jer obično svi kažu kako su dječaci zahtjevniji od djevojčica. Dalila je bila izuzetno mirno dijete, otkad se rodila, prijatelji nisu vjerovali da baš ništa nismo morali skloniti iz njenog vidokruga, ni knjige sa polica, ni cvijeće, ni kablove… Zato nas sad plaše riječima: „Spremite sa za uragan“ – govore Edina i Muhamed za naš magazin.

Dolasku brata posebno se raduje sestra Dalila, koja je dugo priželjkivala bebu u njihovom domu.

 – Stalno je insistirala, pitala zašto je sama, zašto nemamo bebu, kad ćemo… Jednog jutra se probudila i pitala: „Možemo li usvojiti bebu?“ Ona je presretna, hvala Bogu i to nam je veliko olakšanje. Nekako je topla i osjećajna, plakala je od sreće kad smo joj za njen rođendan saopćili divnu vijest. Ovjekovječili smo tajnim snimkom taj trenutak, kad jednom, ako Bog da, bude imala neke prigovore na mlađeg brata ili sestru, da joj pokažemo – govori Muhamed.

Budući da su s kćerkom prošli sve prve “muke” vezane za trudnoću i rođenje djeteta, s drugim su opušteniji i mnogo spremniji.

– Želimo samo da bude zdrava beba, a za ostalo ćemo se pobrinuti deset dana pred termin. Već imamo iskustva pa ne treba posebno spremanje. Kada je Dalila došla u naš život, bili smo mnogo mlađi, bila nam je igračka, nismo se nikad osjećali kao mi smo roditelji. Edina je  prvih nekoliko mjeseci života s bebom imala određene strahove, grčevi su joj ostavili svojevrsnu traumu, kad se već sve to smirilo, shvatila je da beba nije od stakla, da neće pući u tuđim rukama. Po prirodi sam smiren, nekako sam uvijek nastojao da njima dvjema ne stvaram nervozu, pa sam bio hrabar – sjeća se Muhamed, dodajući kako su se uvijek trudili da ne budu drama roditelji.

– Dalilu smo s devet mjeseci prvi put ostavili u Maglaju kod nane na sedam dana. I zaista to nam se pokazalo kao pametan korak. Navikli smo je tako da nemamo problema ukoliko putujemo poslovno ili privatno. Trudimo se biti opušteni, a opet odgovorni kad su ozbiljne stvari u pitanju – govori. 

Da kćerka i otac imaju poseban odnos, potvrđuju i Muhamed i njegova mezimica. U Dalilinim očima njen otac je najveći te s njim zaista ima nevjerovatan odnos. Smijeh, razgovori i šale koje samo oni razumiju, čine dobar dio njihove svakodnevnice.

 

Foto: SELMA HADŽIMURATOVIĆ

 

Kompletan priču čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti