Zašto je važno tokom ljeta piti mnogo vode

Piše: Redakcija

Dolaskom ljetnih dana organizmu je potrebno mnogo više tečnosti. Voda čini oko dvije trećine težine našeg tijela. Bez nje ne možemo izdržati duže od nekoliko dana, a iz organizma se gubi putem bubrega, disanjem, preko crijeva i putem kože. U toplijim danima znojenjem se gubi i do 1,3 litara vode dnevno. Neophodna je za regulaciju tjelesne temperature, održavanje elastičnosti zglobova, očuvanje kičmene moždine i drugih osjetljivih tkiva.

Prekomjernim znojenjem u ljetnom periodu, ali i vježbanjem, izbacujemo velike količine tečnosti iz organizma, pa je zato neophodna konzumacija pića i hrane koje naše tijelo lako može pretvoriti u vodu. Zato vodu treba piti bez obzira na to jesmo li žedni ili ne, jer je i preventivni unos veoma bitan.

Kada je tijelo hidrirano i srce lakše pumpa krv kroz vene do mišića. Ako ste se dobro napili vode, vaše srce ne mora toliko naporno raditi. Dehidratacija može biti veoma ozbiljan problem koji uzrokuje brojna oboljenja, od otečenih stopala, preko glavobolje pa čak i onih opasnih po život, kao što je infarkt.

Prema procjenama stručnjaka, potrebno je unositi najmanje osam čaša vode dnevno u organizam. Zbog stresnog načina života, popularnosti ne tako zdravih gaziranih pića za osvježenje, te neutralnog okusa vode, unos dovoljne količine vode tokom ljeta može biti nedovoljan i uzrokovati dehidraciju organizma.

 

KOLIKO NAM JE VODE POTREBNO?

Šta znači biti dobro hidriran? Količina vode koja je jednoj osobi neophodna zavisi od klimatskih uslova, odjeće koju nosite i koliko dnevno vježbate. Ukoliko želite da znate koliko vam je tačno vode potrebno, vagajte se prije i nakon vježbanja, kako biste vidjeli koliko ste tečnosti izgubili znojenjem. Za svakih pola kilograma koje izgubite, potrebno vam je da nadoknadite pijući pola litre vode. Ako se ne znojite tokom fizičkih aktivnosti, onda ste do te mjere dehidrirali da to može izazvati i toplotni udar.

KADA PITI VODU?

Ne postoji određen i jasan znak kada morate unositi vodu u organizam. Ukoliko ste žedni, onda ste već dehidrirali.

  • DODAJTE KOCKE LEDA U PIĆE

Kocke leda su, zapravo, voda u čvrstom stanju, te će stoga dodavanje kocki leda u vaše napitke povećati količinu vode koju unosite. Za dodatno osvježenje možete u posudu za led zajedno s vodom dodati listiće mente, kockice voća ili pak bobičasto voće, koje će dati kockama leda dekorativan izgled, okus i svježinu.

  • JEDITE „VODENASTO“ VOĆE I POVRĆE

Lubenica, dinja, zeleni kokosov orah, paradajz i krastavac sadrže veliku količinu vode, koja će vas hidratizirati, te vam pomoći da čak i putem hrane organizmu date više vode.

  • PIJTE VODU S OKUSIMA

Voda s okusom odličan je način da oni koji baš ne vole vodu požele da je piju više, kao i za razvijanje navike konzumiranja vode kod djece.

  • NAPRAVITE LIMUNADU

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvježiti, te opskrbiti vitaminom C, a pritom nećete ni primijetiti da pijete vodu. Limunadu možete napraviti prema svojim željama sa šećerom ili bez šećera, s medom… Za dodatni okus možete dodati svježe listiće mente ili prstohvat sušene lavande.

  • PIJTE LEDENI ČAJ

Domaći ledeni čaj na biljnoj bazi s velikom količinom limuna će vas osvježiti i rashladiti. Ledeni čaj vrlo je ukusan i zdrav način unosa vode. Jednostavno ga je napraviti, a potrebna su samo tri sastojka: vaš omiljeni čaj, led i šećer ili drugi zaslađivač po želji (javorov sirup, med, stevija…). Za dodatno osvježenje i okus u ledeni čaj mogu se dodati kriške citrusa (narandže, limuna, limete), a ukoliko se želite trenutno osvježiti i povećati koncentraciju, onda dodajte i listiće mente.

  • VODA HRANI KOŽU

Zaboravite na skupe kreme i tretmane. Ispijanje vode je najbolja stvar koju možete uraditi kako bi vaša koža što duže zadražala mladalački sjaj. Dovoljna hidratantnost poboljšava cirkulaciju kože u korijenu, te se ne smanjuje njena obnova. Ako vam se čini da vaše svakodnevno mazanje losionima ne daje rezultate, probajte s vodom; pijte je u što većim količinama i riješit ćete sve svoje pobleme s kožom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti