Svima je jasno da se bakterije nalaze svuda gdje se nalaze i ljudi. Uostalom naše tijelo ne bi funkcioniralo bez njih. Milijarde tih malih mikroorganizama koloniziraju naša crijeva gdje pomažu u razgradnji hrane u važne hranjive tvari. Bakterije su neophodne za naše zdravlje, a također im pronalazimo i na koži gdje služe kao štit za patogene bakterije i viruse.

Zaključak je jasan, gdje smo mi tamo su i bakterije, međutim neke od njih mogu nas učiniti bolesnima. Donosimo vam najprljavije stvari u vašem domu koje imaju posebno visoku gustoću bakterija i to ne onih dobrih.

Peškiri
Peškiri su pravi sakupljači bakterija. Milioni mikroba priliježu na peškir, čak i daleko prije nego što izgubi svježi miris. Peškir bi trebali mijenjati nakon svakog trećeg korištenja te ga oprati na minimalnoj temperaturi od 60 stupnjeva, iako vam preporučujemo 90.

Prekidači za svjetlo
Koliko često na dnevnoj bazi dotaknete prekidač za svjetlo? Često? Slažemo se. Prekidači su pravo leglo bakterija, a često ih zanemarujemo pri čišćenju stana te iz zaboravimo očistiti.

Ručka frižidera
U prosjeku 217.000 bakterija upravo se nalaze na ručki vašeg frižidera, odnosno vrlo blizu hrane koju jedete. Prilikom sljedećeg čišćenja nemojte zaboraviti očistiti i dezinficirati ručku frižidera.

Slavina za vodu
Kuhinjska slavina za vodu u svakodnevnom je kontaktu s hranom i drugim prljavštinama koje donesemo preko ruku. Slavinu čistite minimalno jednom sedmično s dezinfekcijskim sredstvom.

Makazice za nokte
Koliko puta ste koristili makazice za nokte, a koliko puta ste ih očistili? Upravo to! Najgore od svega je što se na makazicama često pronalaze crijevne bakterije koje se akumuliraju ispod naših noktiju.