Hladne slastice za vrele dane

Piše: Redakcija

U vrelim ljetnjim danima preporučuje se izbjegavanje teške hrane, mesa i mesnih prerađevina, a potrebno je unošenje laganijih obroka, uz što više voća i povrća. Nakon laganih obroka uvijek dobro dođe i neka slastica, a mi vam donosimo tri recepta koja će oduševiti čulo okusa, a osim toga i rashladiti vas u ovim ljetnim danima

ČOKOLADNI ROLAT S JAGODAMA

Sastojci:

Kora:

  • 6 jaja
  • 80 g brašna
  • 200 g šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 100 g putera

Fil:

  • 500 g slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 200 g jagoda

Priprema:

  1. Odvojeno umutite žumance od bjelanceta. Zatim u žumance dodajte šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte brašno, kakao i puter, a zatim i bjelance. Kada se masa sjedini pecite je u što većem četvrtastom plehu na 200 stepeni 10 minuta.
  2. Slatku pavlaku umutite, pa joj dodajte šećer i mutite još pet minuta. Jagode isjeckajte na listiće ili na sitne komadiće.
  3. Filujte koru koja se blago prohladila. Prvo stavite umućenu pavlaku preko cijele površine, a zatim preko poredajte jagode. Sve umotajte u rolat, a preko premažite ostatak šlaga.
  4. Ukrasite rolat s ostatkom jagoda ili s rastopljenom crnom čokoladom.

 

SLADOLED KOLAČ

Sastojci

  • 6 pudinga od vanilije
  • 2 l mlijeka
  • 2 dl šećera
  • 250 g putera
  • 300 g istopljene čokolade (tamne ili mliječne)
  • 300 g mljevenog keksa ili prženih lješnjaka
  • 300 g kokosa
  • 2-3 dl slatkog vrhnja za šlag

Priprema

  1. Puding skuhajte prema upustvu. Skuhan puding stavite u pripremljene posude i pokrijte prozirnom folijom, ostavite da se puding u potpunosti ohladi.
  2. Puter prethodno dobro umutite i dodajte mu ohlađen puding kašiku po kašiku. Umiksajte dobro puding u puter, pa smjesu podijeliti u na tri jednaka dijela.
  3. U prvi dio dodajte 300 g istopljene čokolade i dobro izmiješajte.
  4. U drugi dio dodajte mljeveni keks, a zatim u treći dio dodajte kokosovo brašno.
  5. Željeni kalup obložite papirom za pečenje, pa u kalup stavite masu s kokosovim brašnom, jer je lakše izvaditi kolač, a masa je mnogo čvršća nego masa s čokoladom ili keksom.
  6. Poravnajte masu i dodajte preostale dvije mase.
  7. Kolač ostavite u frižider na hlađenje barem 3–4 sata ili u zamrzivač na dva sata. Ohlađen kolač premažite šlagom i ukrasite po želji.

 

LAVA KOLAČ SA SLADOLEDOM

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1/4 šoljice glatkog brašna
  • 250 g mliječne čokolade
  • sladoled

Priprema:

  1. Jaja razbijte u zdjelu za miksanje i dodajte brašno te sve zajedno izmiksajte.
  2. Čokoladu otopite i pomiješajte sa sastojcima u zdjeli dok ne dobijete ujednačenu kremastu smjesu.
  3. Pripremite papirnate korpice za muffine, te dobijenom smjesom napunite trećinu koripice.
  4. Kolačiće pecite osam minuta na 180 stepeni ili 11 minuta ako se peku u keramičkoj posudici. U sredini moraju ostati mekani.
  5. Umjesto papirnatih korpica ili keramičkih kalupa možete ih peći i u silikonskom kalupima, a umjesto mliječne čokolade možete upotrijebiti i onu za kuhanje. Lava kolačiće poslužite sa sladoledom.

Pročitajte još