Jela za kraljevskog stola: Većinu znate i same napraviti

Piše: Redakcija

Svaka nacionalna kuhinja ima svoje specijalitete. Skoknete li do Italije, nezamislivo je da ne probate pizzu, u Bosni ćevape, pitu, dolmu, u Sloveniji krempitu…, a  ako vas put odvede do Mađarske, a volite pikantno i ljuto, tada ste na svom terenu. Ovih deset jela probajte, potrudite se kasnije i naučiti ih spremati i bit ćete kuharica kao da je sad došla s kraljevskog dvora.

Lángos

Dizano tijesto prženo na ulju prava je mađarska delicija. I kod nas se ovo jelo pošteno udomaćilo pa i dobilo svoju verziju imena – poderane gaće, placke, peksimeti. No iako smo ih usvojili u svojoj kuhinji, vjerovatno bi nam imali posve novi ukus da ih jedemo u Mađarskoj. Zašto? Mađari ovo tijesto jedu s kiselim vrhnjem i sirom (svježim ili sirom za pizzu). Ponekad čak i sa sosom od češnjaka.

Gulyás

Ne možete posjetiti Mađarsku, a da ne probate njihov originalni recept za gulaš. Komadići teletine, krompir, povrće, crvena paprika i jako puno papra formula su fenomenalnog gulaša. No je li to zbog ambijenta ili zbog klime, ali nijedan gulaš koji pojedete kod nas neće biti čaroban kao ovaj. Gulaš Mađarima naprosto teče venama i nikako ne propustite probati ovo fenomenalno jelo na mjestu na kojem je ono i nastalo. I da, samo da nešto razjasnimo, originalni mađarski gulaš više je juha, a ovo što mi nazivamo gulašom je pörkölt i jede se kao umak uz rižu ili tjesteninu.

Palacsinta

Palačinke na mađarski način popularne su u cijelom svijetu, a najpoznatija među njima je slatka Gundel-palacsinta. Međutim nadaleko je popularna i njihova slana palačinka, tzv. Hortobágyi húsos palacsinta, koju ćete naći u mnogim restoranima u gradovima, ali i okolici. Punjena je mesom – mljevenim i dinstanim – a ponekad i povrćem. Poslužuje se uz svježi sir.

Halászlé

Paaa, nećemo pogriješiti ako kažemo da je to zapravo savršeni čobanac. Dakle juha od riječne ribe. Ako volite ljutu hranu, naprosto morate kušati mađarski čobanac. Nećete požaliti, ali ćete se oznojiti.

Töltött káposzta

Veliki listovi kupusa punjeni mljevenim mesom i rižom pa sve skupa preliveno kiselim vrhnjem. Složit ćete se, to je sarma! Ali kao i sva druga, Mađari i ovo jelo pripremaju na posve drugačiji način i zbog toga je uvršteno na popis jela koja svakako morate posjetiti za vrijeme boravka u Budimpešti i okolici.

Kürtőskalács

Karakterističan specijalitet, dimnjak kolač, možete probati na svakom mjestu u Budimpešti. Jedan je od zaštitnih znakova mađarske gastronomije i suvenir koji svakako morate kupiti pa probati, ali i donijeti dragim osobama.

Dobostorta

Da pitate Mađare koja im je torta najpoznatija u zemlji i svijetu, jednoglasno bi se složili i rekli – Doboš torta. Savršen spoj čokolade i karamele toliko osvaja sve pred sobom da je ova torta dobila svoje verzije u slastičarnama i kuhinjama širom svijeta.

Pogácsa

Pogača je svima poznata, radile su je naše nane i bake. No mislite li da je oduvijek izgledala kao veliki pljosnati okrugli kruh? Ne. Iz svoje matične zemlje došla je u obliku okruglica velikih koliko je velik jedan zalogaj (neodoljivo podsjećaju na popularne fornete). I za razliku od naših seljačkih pogača na kojima nema ničega, pa i od njihovih modernih verzija s maslacem i jajima na vrhu, mađarske pogače posute su sirom. Jer, primijetit ćete, Mađari jednostavno vole sir – na sve načine.

Körözött

Zrnasti sir s paprikom, možete jesti uz pogaču, možete u njega umakati povrće ili pak premazivati kobasice. U svakom slučaju, poslužuje se kao predjelo ili kao dodatak jelima. Iako biste ga, s obzirom na božanstveni okus, mogli jesti i kašikom.

Bejgli

Orahnjača i makovnjača, poslužuju se uz kafu, a najviše i najčešće za vrijeme božićnih praznika. Ostatak godine pronaći ćete ih u pekarama te ih možete kupiti i ponijeti sa sobom kao savršen slatki podsjetnik na predivan odmor u Mađarskoj.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti