Obožavamo kolače i iskreno bi im mogli konzumirati i u njima uživati svakodnevno. Kolač za doručak uz šalicu kave ili čaja, pa onda ponovno u popodnevnim satima, možda se koji ugura i uz večernje gledanje filma. Već smo naučili da je zajednica zdrave i veganske hrane jedna od najaktivnijih i oduševljavaju nas novim receptima super zdravih jela, a sada i takozvanih sirovih kolača.

Sirovi kolači ne zahtijevaju pečenje, šećer, a ne sadrže ni gluten. Sve češće ih viđamo, a može ih se kupiti i u sve većem broju slastičarnica, no također ih možete i sami napraviti.

Bez obzira bili već poznati po svom kulinarskom umijeću ili ste tek zakoračili u kuhinju, ne sumnjamo da ćete pronaći svoj omiljeni recept koji ćete pripremiti bez puno muke. Na pećnicu zaboravite da postoji, jer ništa ne mora biti pečeno. Svi vitamini i minerali u potpunosti su sačuvani u ovim kolačima što je u skladu s trendom sirove hrane. Ovi neprerađeni, svježi i hranjivi kolači, najzdraviji su izbor za desert.

Sve što vam treba za pripremu nekog od sirovih kolača je radna ploča, nož i blender, odnosno sjeckalica. Ako već posjeduje sve tri stvari, tada vas više ništa ne može spriječiti i zakrčiti put ka vašem trijumfu, odnosno sirovim kolačima.

Voćni Cheesecake

Sastojci:

Kora
2 šolje izmješanih sirovih oraha, lješnika i badema
1 šolja svježih hurmi ili suhog grožđa
prstohvat soli

Krem sloj od narandže
2 šolje sirovog indijskog oraha
1/3 šolje sveže isceđenog soka od narandže
1/3 šolje agavinog ili javorovog sirupa
1/2 šolje kokosovog ulja
sok od jednog manjeg limuna
narendana kora veće narandže

Krem sloj od borovnica
2 šolje organskih borovnica
1/4 šolje smjese za cheesecake od narandže

Priprema:

Sastojke za koru sameljite u blenderu ili drugom aparatu za sjeckanje dok se ne pretvori u rastresitu ljepljivu masu. Rukom je formirajte u kružni oblik i odložite u frižider da se ohladi. Sve sastojke za krem od narandže, osim izrendane kore, dobro izmiksujte. Kada je masa glatka dodajte koru narandže i promješajte kašikom. Jedan dio (1/4 šolje) ostavite sa strane, a ostatak ravnomjerno nanesite preko kore i opet vratite u frižider ili još bolje zamrzivač. Smjesu koju ste odvojili u blenderu pomješajte sa borovnica dok se ne dobije glatka smesa u kojoj se naziru i komadići borovnice. Ravnomjerno premažite preko krema od narandže, vratite u frižider i pustite da prenoći. Prije posluživanja ukrasite tanko isječenim kolutovima narandže i svježim borovnicama.