Ivana Selakov: Dugo sam čekala svoju bebu

Piše: Redakcija

Za medicinski potpomognutu oplodnju sam se odlučila prije svega zbog mojih godina i zbog toga što nemam više šta da čekam. Pridržavala sam se svih savjeta doktorice, koja me je uputila na duži protokol koji podrazumijeva hormonske injekcije, jednu ili dvije svakog dana u određeno vrijeme, te još neke hormonske terapije u vidu lijekova

Mnoge žene se usljed drugačijeg i bržeg načina života nalaze u rascjepu između biološkog i društvenog sata. Biološki ima svoje zakonitosti i limitira ženu s brojem godina u okviru kojih može postati majka, društveni pak nameće svoja pravila, a ona se ogledaju u potrebi i želji žene da se do tridesete ili trideset i pete realizira u karijeri. Osim toga, postoje i medicinski razlozi, koji otežavaju ženama začeće. No, nauka ide naruku mnogima, te kroz medicinski potpomognutu oplodnju olakšava i omogućava mnogim ženama da osjete čari roditeljstva. Nekima ovaj postupak uspije već pri prvom pokušaju, dok neke žene postupak moraju ponoviti. U svakom slučaju, istrajnost je ta koja se na kraju isplati, pa majka naposlijetku čuje od doktora lijepu vijest.

Najljepši period života ovog ljeta živi pjevačica Ivana Selakov, koja je u petom mjesecu trudnoće. U želji za potomstvom podvrgla se medicinski potpomognutoj oplodnji, koja je, kaže nam sretno, uspjela iz prvog pokušaja.

Beba u Ivanin i dom njenog izabranika Predraga Mirkovića dolazi kao kruna njihove desetogodišnje ljubavi. Ivana i Predrag čekaju djevojčicu, a pjevačica za naš magazin otkriva kako ju je poziv doktora prije pet mjeseci učinio najsretnijom ženom na svijetu.

– Presretna sam što sam nakon deset godina veze u drugom stanju. Mislim da je pravo vrijeme i trenutak, iako smo Peđa i ja to željeli i ranije, ali sada su se sve kockice složile i drago mi je što je medicinski potpomognuta oplodnja uspjela iz prvog puta – kaže Ivana na početku razgovora za „Azru“.

 Šta je u Vašem slučaju bio razlog da ste se odlučili za medicinski potpomognutu oplodnju?

– Odlučala sam se za to prije svega zbog mojih godina i zbog toga što nemam više šta da čekam. Na preporuku mnogih poznanika, odlučila sam se za doktoricu Gocu Ivanović iz klinike „Ivanović“ u Beogradu, jer sam čula da je izuzetan znalac i profesionalac iz ove oblasti. Pridržavala sam se svih njenih uputa, a ona me je uputila na duži protokol koji podrazumijeva hormonske injekcije, jednu ili dvije svakog dana u određeno vrijeme, te još neke hormonske terapije u vidu lijekova. S obzirom na to da sam s terapijom počela u novembru, a završila prije mjesec, jasno vam je koliko je to injekcija, ali ništa nije bolno ni strašno, već samo pomalo dosadno. Mislila sam da je to mnogo teži proces za ženu, ali zapravo sam ga podnijela jako dobro, uz samo blage nuspojave, kao što su noćno znojenje i blaže promjene raspoloženja.

Kompletan intervju s Ivanom Selakov čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA: (1114). 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti