Robert Prosinečki: Nisam strog otac, a to je veliki problem

Piše: Redakcija

Početkom godine Robert Prosinečki izabran je za novog selektora Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. On je jednoglasno dobio povjerenje krovne kuće našeg fudbala i predvodit će Zmajeve u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Prosinečki je nekada važio za vrsnog igrača, a sada se nada da će izgraditi i kvalitetnu trenersku karijeru. Uprkos životu pod svjetlima reflektora, zarađenom novcu, zvjezdanom statusu, Robert nikada nije bio tema bilo kakvih senzaciji niti afera. Za sve ove godine uspio je sačuvati kako sportski, tako i ljudski integritet. U skladnom je braku sa deset godina mlađom suprugom Vlatkom s kojom se vjenčao 1999. godine. Kao plod njihove ljubavi rodile su se kćerke Leonarda i Roberta. S Prosinečkim smo razgovarali u Sarajevu. Fudbalska legenda nam je otvarala poglavlje po poglavlje profesionalnog i privatnog života.

– Sigurno sve to dolazi od kućnog vaspitanja. Sve vrijeme su me odgajali tako da trebam sačuvati dostojanstvo. Nisam nikada imao velike afere u bilo čemu. Brak mi funkcionira dobro, imam kćerke i ženu koju obožavam, i to mi je najvažnije. Uspjeli smo u svemu tome. Ja nemam velike prohtjeve, moja gospođa i ja živimo normalan život. Možda imamo većih mogućnosti od drugih, ali ne patimo za nekim stvarima – kaže Prosinečki na početku razgovora.

Otac Vam je, osim trenera, bio najvažnija osoba u karijeri. Jeste li i Vi takav odnos, s mnogo podrške i pažnje, prenijeli na svoje kćerke?
– Nisam nimalo strog otac i to je jedan veliki problem. Djeca vole ići linijom manjeg otpora. Čak i mi odrasli to u datom trenutku volimo. Supruga je stalno s kćerkama, dok sam ja mnogo na putovanjima. Kada dođem kući, mnogo više dozvoljavam kćerkama nego supruga u tom periodu dok sam odsutan. Mi smo jedna sasvim normalna i obična porodica, koja nema neke prevelike zahtjeve. Na kćerke prenosim sve ono što su moja mama i otac prenijeli na mene, a to pokušavamo i supruga i ja. Ne znam koliko ćemo uspjeti u tome jer su sada došla neka nova vremena. Kod nas je pubertet trajao godinu, dok sada traje i po pet, pa više ne znam ni gdje sam u toj priči, ali se nekako snalazim.

Kako provodite vrijeme sa svojim ženskim dijelom porodice? Prate li one, zbog Vas, fudbal?
– Supruga, htjela ili ne, mora (smijeh). Starija kćerka prati, zna koji je rezultat, ali ne nešto više od toga. Mlađa kćerka je više u tome za sada, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati. Nisam od onih koji potenciraju na tome da moraju, neka one same rade šta žele. Dajem im slobodu izbora. Nijedna kćerka se ne bavi sportom. Neka same odluče gdje im je bolje, ono gdje će biti zadovoljne. Starija kćerka završava četvrti razred, odlučila je studirati unutarnji dizajn. Tu se našla u svijetu koji je potpuno drugačiji od mog i to mi je jako drago.

Vratimo se povodu našeg razgovora. Početkom godine ste postali selektor Reprezentacije BiH. Koliko Vam znači dobijeno povjerenje da predvodite jednu nacionalnu selekciju?

– Sigurno mi je velika čast predvoditi ove momke, čini me sretnim i zadovoljnim biti selektor BiH. Imamo jednu Reprezentaciju koja je mnogo talentirana i koja ima mogućnost za dobar rezultat, te se samim time plasirati na Evropsko prvenstvo. Zadovoljan sam svojim početkom.

Kompletan intervju čitajte u printanom izdanju magazina “Azra” (broj 1099)

Foto: Admir Kuburović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti