Azra Dedić osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u judou: Plakala sam od sreće

Piše: Redakcija

Kada je prije sedam mjeseci Azra Dedić iz Bihaća govorila za magazin „Azra“, razlog je bila činjenica da je ona prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH. Danas, samo nekoliko mjeseci nakon toga, Azra nam je dala sasvim novi povod. Ova 23-godišnja Bišćanka je na Svjetskom prvenstvu u judou za osobe s intelektualnim teškoćama, održanom u Kölnu, osvojila bronzanu medalju, što je historijski uspjeh. Na ovom takmičenju imala je tri borbe s predstavnicima Njemačke, Austrije i Švedske. Bilo je ovo njeno prvo veliko, svjetsko takmičenje.

Šta za Vas predstavlja ova medalja?

– Veliki uspjeh i nagradu za dugogodišnji trud i rad mene, moje porodice, trenera i svih članova kluba koji me podržavaju.

Kako su Vaši prijatelji, porodica i radne kolege reagirali na postignuti uspjeh?

– Bili su presretni zbog mog uspjeha. U klubu su mi priredili fantastičan doček. Čak sam i plakala od sreće. I ovim putem veliko hvala svima koji me podržavaju, jer mi to zaista mnogo znači.

 Na tom takmičenju ste predstavljali sebe, svoj klub, grad ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Koliko Vam to znači?

– Mnogo mi znači, s obzirom na činjenicu da sam bila jedina predstavnica iz naše države. Bilo je divno vidjeti našu zastavu među zastavama zemalja učesnica.

Koliko rada i truda ste uložili da biste ostvarili ovaj rezultat?

– S obzirom na to da već deset godina treniram uložila sam mnogo truda, kako ja, tako i moj trener. Sve, da bih ostvarila ovaj rezultat kojim sam dostojno predstavila svoju zemlju.

Jeste li na ovom takmičenju stekli neka nova prijateljstva?

– Da. Naročito sam se zbližila s ekipama iz Hrvatske i Brazila, već smo prijatelji i na Facebooku.

U prošlom intervjuu ste rekli da je judo vaša prva ljubav. Koliko često imate treninge?

– Treniram tri puta sedmično.

Je li Vam teško uskladiti poslovne obaveze i one vezane za judo?

– Nije mi teško uskladiti posao i judo jer je džudo ono što ja zaista volim i jedva čekam treninge. Ali se moram zahvaliti mojim poslodavcima na velikom razumijevanju i podršci.

Koliko dana ste boravili u Kölnu i jeste li imali priliku za obilazak grada?

– U Kölnu smo boravili tri dana, tako da je bilo i vremena za obilazak. To je veliki grad u kojem možete mnogo toga vidjeti. Osim historijskih građevina naročito su mi se svidjeli veliki sportski centri, koji su izuzetno dobro opremljeni za mnoštvo sportova.

Koja takmičenja Vas očekuju u budućnosti?

– Moje naredno takmičenje trebalo bi biti u decembru ove godine u Italiji.

Riječ trenera

U pripremi za ovo takmičenje svjetskog ranga Azri je pomogao i trener Fikret Bečić. Zajedno s članovima njene porodice postignuti uspjeh je doživio i više nego emotivno.

– Neopisiv je osjećaj. Emocije su bile preburne i dijametralno suprotne. U jednom trenutku suze radosnice, dok je u drugom trenutku prisutan smijeh i onaj osjećaj kada srce hoće da iskoči. Biti trener svjetskoj medalji nije mala stvar i ne dešava se svakome. Hvala Bogu da su treneri judo kluba „Una“ doživjeli takvu čast, a sve to je još više posebno, jer je Azra napravila taj rezultat – kaže on.

Sljedeće takmičenje za koje se zajedno spremaju je ono u italijanskom Pordenoneu, na kojem je Azra prošle godine osvojila zlatnu medalju, a Fikret ističe da se nada da će ove godine ponoviti uspjeh.

– Azra je očit primjer, a naravno i njeni roditelji, da ništa nije nemoguće i da se radom, trudom i velikim odricanjem može postići i nedostižno. Ona i na treningu nema privilegija, niti je bilo ko od nas, na treningu, štiti. Po tome se vidi koliko je posebna, jer nema razlike – objašnjava Fikret.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti