Amel Družanović alias Meca Cazin: Put najpoznatijeg bh. blogera

Piše: Lejla Bejdic

Kada spomenemo ime Amel Družanović, rijetko ko da zna o kome se radi, ali kada kažemo Meca Cazin, lampice se upale mnogima. 450.000 hiljada ljudi putem Instagrama prati rad ovog mladog i duhovitog momka koji svoju publiku uveseljava putem društvenih mreža još od 2011. godine. Naime, Amel je mnogim današnjim influenserima i youtuberim utabao staze posla kojim se bave, jer u vrijeme kad je on počeo objavljivati zanimljive klipove s prijateljima i tako nasmijavati cijelu Bosnu i Hercegovinu i regiju, bio je praktično usamljen, bez konkurencije. Osam godina poslije, i dalje je kreativan, pronalazi super interesantne ideje za skoro svakodnevne videe i fotografije.

– Klipove sam počeo objavljivati prvo putem Facebooka, od 2014., i Youtubea, odnedavno ih objavljujem i na Instagramu. Počelo je sve s klipom u kojem pokazujemo kako se provodimo zimi, kako izgledaju naše zimske radosti i igre, i kako on brzo proširio po društvenim mrežama, meni i grupi momaka koji su tada sa mnom snimali je dalo motivaciju za dalji rad. Grupa se kasnije razišla, i ja sam nastavio snimati sam. Klipove koje radim uglavnom su unikatni i ideje su iz moje glave – kaže Amel u prvom razgovoru za naš magazin.

Rođen je u Cazinu početkom devedesetih, završio je Srednju elektrotehničku školu, a kasnije i saobraćajnu. Osim što snima klipove, Amel radi i kao vozač taksija. S mnogo emocija priča o svom djetinjstvu koje je proveo uz dvije starije sestre koje su ga branile i zaštitnički se odnosile, ali isto tako i sve njegove nestašluke odavale mami. Da ima smisao za humor pokazao je još u osnovnoj školi, davno prije ere društvenih mreža, izvodeći šale i nasmijavajući svoje prijatelje iz razreda.

– Jednostavno volim nasmijati ljude i drago mi je da to uspijevam – govori Amel i otkriva kako je nastao nadimak Meca Cazin.

– Moj nadimak iz osnovne škole je Meci, po jednom glumcu iz španskih serija koji je bio komičan. Kasnije je taj nadimak postao Meca. Kada sam se 2011. godine registrirao na Facebook, nisam želio pisati svoje pravo ime, već sam odlučio staviti nadimak Meca kao svoje ime, a kako sam morao upisati i prezime, odlučio sam da to bude Cazin, grad u kojem živim. Tako sam se od tada svugdje registrirao pod imenom Meca Cazin. Moj grad uglavnom znaju po meni, na što sam jako ponosan. Ono kad te pitaju: „Odakle si“, kažeš: „Ja sam iz Cazina“, slijedi pitanje: „Znaš li Mecu?“.

Osim što u njegovim klipovima učestvuju i prijatelji, odnedavno se pojavljuje i poseban dječak.

Amel sa suprugom

– Prvo smislim ideju šta bih mogao snimiti, uglavnom sam, a nekad pripremim i scenarij za klip, nakon toga pozivam nekog od svojih prijatelja čija uloga odgovara za taj klip i snimamo. Uglavnom su to moji prijatelji, komšije, a odnedavno i sestić Arslan koji je brzo postao miljenik publike – kaže Amel i dodaje:

– Često sam dobivao poruke: „Nasmiješ me i kad sam najtužniji“, „Ne znam šta bih bez tvojih klipova“, „Hvala što postojiš“. U trenutku kad se smiješ, vjerovatno zaboravljaš na svoje probleme, pa bar na trenutak bude ti lakše u životu, odnosno u tom dijelu dana kad si nešto pročitao ili pogledao što je izmamilo osmijeh na tvoje lice.

Mislili da nekada njegov klip nije smiješan i da je šala glupa, koliko god vjerovao u nju, pitamo ga.

– Desi se da neki klipovi ne budu smiješni publici, ali onda se brzo „bacam“ na drugi koji će biti smješniji, nadam se. Uvijek je jedan smiješniji od drugog, a ponekad snimim i neki tužni klip, jer i to se dosta gleda.

Amel ne krije kako majka u početku nije odobravala njegov hobi, naročito joj je bilo čudno kad bi ga vidjela kako oblači njenu odjeću za potrebe ženskih uloga. Međutim, vidjevši s koliko strasti snima svoje klipove i koliko energije ulaže u njih, navikla se i pružila mu podršku.

Dok mnogi blogeri svoj privatni život putem društvenih mreža predstavljaju kao na tacni, Amel to ne čini. Zato se danas samo zna kako je tri godine u sretnom braku sa sugrađanskom Dževadom.

– Nisam tip koji piše ili snima sve o svome životu, šta jedem, pijem. Što se tiče braka, sretno sam oženjen, još nemamo djece. Nisam baš radio neke velike stvari iz ljubavi, ali zato jesam puno sitnih, koje vjerujem znače mnogo više – kaže nam i govori kolika mu je supruga podrška u poslu.

– Velika je podrška, ali ne snima nikad sa mnom, nisam je još uvukao u to, a nije ni ona pokazala neko interesovanje. I ja sam naravno njena podrška kad god je to potrebno – govori Amel i otkriva nam ko je njemu smiješan i koga on prati na društvenim mrežama.

– Pretplaćen sam gotovo na sve poznatije youtubere, jer mi je interesantno pratiti i njihov rad, možda nekad uzeti neku ideju. Što da ne. Volim gledati samo one koji rade slične stvari kao ja – kazao nam je i otkrio kako vidi budućnost ovog posla.

– Ovaj „posao“ je lagan i može se zaraditi na njemu ako si uspješan. Znači potrebni su vam milionski pregledi mjesečno da bi bilo dobre zarade.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti