Suprug i ja u krevetu smo stranci by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Devetnaest godina smo u braku, ništa se nije promijenilo osim što smo

„Devetnaest godina smo u braku i, do sada, nije bilo posebnih problema. Brak, kao brak. Međutim, unazad nekoliko mjeseci muž je počeo da odbija seks sa mnom. Kaže da je umoran, okrene se na drugu stranu i zaspi. Ja mislim da se ništa posebno nije promijenilo u našem odnosu, osim što smo u krevetu kao stranci. Imate li neki savjet, kako da oživim naš seksualni život?“



 

Žao mi je što nemam više podataka, ali, na prvo čitanje sam pomislila da je u krizi srednjih godina i da ima mladu ljubavnicu. Međutim, ako je ova pretpostavka isključena (ako nije promijenio životne navike i kući dolazi u uobičajeno vrijeme), postoji još nekoliko razloga zašto muškarci odbijaju seks:

Muškarci su, prije svega, vizuelna bića i jako im je važno kako njihova partnerica izgleda. Prema istraživanjima, trećina ispitanika kaže da odbija seks zato što ih njihova partnerica ne privlači. Neke žene, a nakon što se udaju i rode djecu, zapostave svoj izgled i, ako ste i Vi jedna od njih, onda je moguće da Vas muž odbija jer ste mu neprivlačni. Ako bi ovo mogao biti razlog, onda je vrijeme da se posvetite svome izgledu.

Vaš muškarac kaže da je umoran i to zaista može značiti to. Ima previše posla i iscrpljen je. Zbog toga nemojte očajavati. Kada muškarci odbijaju seks, to u većini slučajeva nema veze s njihovim partnericama, nego ima veze s njima samima. Ako je umoran i iscrpljen od posla, nemojte još dosipati ulje na vatru. Ako im posao ne ide kako treba, mogu se osjećati potišteno i izgubiti volju za seksom. Rješenje ovog problema je u razgovoru, ali taj razgovor se nipošto ne obavlja u krevetu, nego u nekoj opuštenijoj situaciji. Dobro bi bilo da ga pitate da li Vi možete nekako pomoći i doprinijeti da se njegov problem riješi. Nemojte ga kritikovati nego recite da ste uz njega i da ste spremni pomoći.

I muškarci ulaze u jedan vid menopauze, ali to se u muškom svijetu naziva andropauza. Kada muškarac  pređe četrdesetu, nivo testosterona opada, a njegovim opadanjem, opada i želja za seksom. Ako je Vaš muškarac u andropauzi, porazgovarajte s njim i posavjetujte ga da ode na ljekarski pregled, kako bi mu se utvrdio nivo testosterona.

Depresija je jedan od češćih uzročnika zašto muškarci gube volju za seksom. Ako je Vaš muž depresivan i koristi neke antidepresive, treba da znate da pojedini antidepresivi utječu na slabljenje seksualnog nagona. Zbog nedostatka životnog smisla, ljudi često zapadaju u depresivna stanja i stoga bi trebalo da odlaze na psihoterapijske tretmane.

Muškarac može odbijati seks zato što ima problem s erekcijom. Ovakva vrsta seksualnih problema jedna je od najtežih  za muškarce i oni to doživljavaju kao poraz. Muškarci o ovome problemu ne žele razgovarati, jer je to njihova muškost, a to bi značilo da oni više nisu muškarci. Prilikom razgovora, ako je ovaj problem u pitanju, trebate biti mnogo oprezni, jer će on u početku problem negirati i radije će odustati od seksa, nego što će se suočiti s problemom. Oprezan razgovor vodi ka rješenju problema, jer i za nedostatak erekcije postoji lijek.

Treba da budete svjesni da odbijanje seksa ne mora da znači da više niste privlačni svom mužu, izuzev ako niste zapostavili svoj vanjski izgled. Ako ste otklonili fizičke uzroke poput depresije, uzimanja lijekova, umora, onda se treba pristupiti drugačije i tražiti pravi uzrok problemu. Možda među vama postoje problemi koji nisu veliki, ali tinjaju i dugo traju. Također, seksualna želja u vezi raste i opada i to treba prihvatiti i raditi na tome.

Ako je Vašeg muškarca uhvatila kriza srednjih godina i ima mlađu ljubavnicu, onda je ovo problem koji se najteže rješava. Muškarci u ovoj dobi, ako imaju mladu ljubavnicu, često ostavljaju sve i počinju novi život. Naravno, to nikada ne traje dugo, i, ako se desi da dođe do toga, dobro razmislite šta Vam je činiti. Hoćete li ga čekati da se vrati kad se sve zavši, a završit će se i vratit će se, ili ćete i Vi okrenuti novi list, zavisi od vas samih. Zavisi od toga šta dobijate, a šta gubite. Kad sve stavite na papir, sve proživljene godine, sve dobro i sve loše, saberite i oduzmite. I vidjet ćete šta će ostati. Najbitnije je da ne očajavate i da se ne prepustite jadikovanju. Okrenite se svom životu, a poslije ćete donijeti odluku kad za to dođe vrijeme.



Želite postaviti pitanje? Pišite na mail magazina „Azra“: [email protected] i [email protected], ili pošaljite pismo na adresu Tešanjska 24 a, Sarajevo

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti