Izgubila bitku protiv raka: Preminula legendarna češka teniserka Jana Novotna

Piše: Redakcija

Legendarna češka teniserka Jana Novotna preminula je u 49. godini nakon duge i teške bolesti, javljaju svi svjetski mediji.

Novotna je obilježila tenisku historiju, bila je jedna od najboljih tenisačica u devedesetima, a u bogatoj karijeri osvojila je i Wimbledon 1998.

U singlu najbolji plasman bio joj je drugo mjesto 1997. godine, a najveće uspjehe imala je u parovima i smatra se da je jedna od najvećih igračica u paru svih vremena.

U parovima je osvojila 76 naslova, od toga čak 16 na Grand Slamovima i to više puta na svakom od četiri najveća turnira.

WTA je poslao službeno priopćenje kako je Novotna koja je dugo vodila borbu s rakom ”mirno umrla, okružena porodicom u svom Brnu”.

Češka tenoserka izgubila je dva finala Wimbledona, 1993. i 1997., a onda je 1998 napravila najveći rezultat svoje čudesne karijere.

U finalu najslavnijeg Grand Slam turnira svladala je francusku teniserka Nathalie Tauziat.

”Jana je bila inspiracija na terenu i izvan njega svima koji su imali priliku upoznati je. Njena će zvijezda vječno sjati u historiju ženskog tenisa. Naše misli su s Janinom porodicom”, rekao je izvršni direktor WTA Steve Simon.

Možda najupečatljivija slika njene karijere bile su suze nakon poraza u finalu Wimbledona od Steffi Graf 1993.

Osvojila je 24 singl turnira i čak 76 u dublu, s reprezentacijom Čehoslovačke 1988. osvojila je Fed Cup, kao i dva srebra i bronzu na Olimpijskim igrama.

U Kuću slavnih je uvrštena 2005. godine, piše Index.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti